Alkohol i przekąski

www.cityurbanizacja.com.pl

Wspominaliśmy już o napojach alkoholowych, jak i o tym, że potrzebują one odpowiedniego „podkładu”. Posiłek towarzyszący przyjęciu urodzinowemu to jego podstawa, ale młode osoby nie zawsze decydują się na przygotowanie kolacji. Często na stole nie brakuje wyskokowych trunków, ale z jedzeniem jest już krucho. Warto zatem zadbać o to, żeby przekąsek nie brakowało i by w miarę możliwości były one dość treściwe. Pole manewru w tej materii jest szerokie, ponieważ rynek przekąsek nad Wisłą jest bogaty. Teraz przyjrzymy się im z bliska, a później zaproponujemy odpowiednie alkohole.

Najczęściej podczas przyjęć urodzinowych idą w ruch przekąski słone. Katalog tychże jest bogaty. Wszelkiej maści czipsy i chrupki pojawiają się wespół z bardziej klasycznymi precelkami, krakersami czy paluszkami. Rośnie również popularność kukurydzianych tortilli, które serwuje się z aromatycznymi dipami. Z bardziej treściwych przekąsek godne polecenia są kabanosy i kiełbaski z rusztu (to opcja na ciepło, a więc „na bogato”), a także snacki ze specjalnie suszonych wędlin, które zdobywają szybko popularność.

Było o tym, czym zagryzać – teraz o tym, co zagryzać. Typową alkoholową propozycją na urodzinowe przyjęcie jest piwo. Większość z nas je lubi, jest to napój lekki i orzeźwiający, więc będzie jak znalazł, gdy urodziny wypadają latem. Z szacunku do gości sugerujemy, by zaserwować im porządne piwo z browarów regionalnych lub rzemieślniczych, a nie sięgać po nijakie i wszechobecne w podrzędnych lokalach piwa koncernowe.

szczepienia.net.pl